22 juli 2019
Het belang van ExtDN
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Het belang van ExtDN

De afgelopen jaren timmert Magento hard aan de weg om de kwaliteit van het systeem te verbeteren: Een officiele PHPCS coding standard, het Magento Functional Testing Framework, een nieuwe EQP (Extension Quality Program), plus het feit dat alle core modules steeds betere API interfaces krijgen om backwards compatibiliteit te garanderen. Extensies mogen hierin niet achter blijven. En daarom is het initiatief van ExtDN zo belangrijk.

Wat is ExtDN?

ExtDN - Magento Extension Developer Network - is een samenwerkingsverband voor commerciele Magento extensie ontwikkelaars met meerdere doelen: Het bewaken van code kwaliteit binnen derde partij extensies. Het communiceren vanuit de extensie markt met Magento en nu dus Adobe. Het bespreken van technologische ontwikkelingen en strategie onder elkaar, elkaar sterk maken in plaats van elkaar te beconcurreren.

Het punt van extensies van hogere kwaliteit blijkt echter het belangrijkste.

De historie van ExtDN

ExtDN is inmiddels al jaren geleden opgericht door Fooman, vlak voor de release van Magento 2.0 Stable, met de bedoeling een conversatie partner te zijn voor Magento op het moment dat die bezig was met de release van MagentoConnect: De nieuwe Magento Marketplace. Die strategie werkte. Er werd op sommige vlakken geluisterd naar de wensen van commerciele vendors (op andere vlakken niet). Maar er werd vooral een basis voor toekomstige gesprekken gestart: Nog steeds is er een leuke samenwerking gaande tussen het Marketplace team en ExtDN.

Van daaruit groeide ExtDN verder. Er werd een board opgericht (ik ben daar trots lid van) en er werden discussiegroepen (working groups) opgericht rondom verschillende topics: Code kwaliteit, interoperabiliteit, PWA compatibiliteit, educatie. Vandaag de dag kent ExtDN welgeteld 23 leden en meer zijn er onderweg. Er zijn ook drie whitepapers ontwikkeld rondom de keuze voor extenties, tips voor ontwikkeling en security, waarmee het woord van ExtDN verder wordt uitgedragen.

ExtDN in Nederland

Terwijl ons eigen Yireo een member is, zijn er ook nog twee andere leden van Nederlandse bodem: Genmato en TIG. De laatste - TIG - is vooral bekend van hun PostNL en Buckaroo extensies. De vanoudsher sterke community uit Duitsland is ook goed vertegenwoordigd in ExtDN. Langzaamaan betekent dit dat de code kwaliteit in steeds meer extensies verbeterd, maar vooral ook dat een betere extensie standaard steeds meer van belang wordt. Want daar wordt iedereen binnen Magento beter van.

Bij TIG wordt bovendien op donderdag 29 augustus 2019 een leuke Magento User Group meetup op hun kantoor in Amsterdam. Daarover volgt binnenkort meer info.

Geschreven door Jisse Reitsma op 22 juli 2019

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!