10 februari 2019
MUG Waalwijk (14 feb) over End-to-end testing
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Een leuke MUG over end-to-end testing

Komende donderdag organiseert MaxServ een leuke MUG over end-to-end testing: Testing wordt vaak gezien als iets voor echte techneuten. Maar het kan vaak simpel beginnen en dat is waar end-to-end testing waarde heeft.

Voorbeeld

Je draait een Magento winkel met veel omzet en een kritische security upgrade van een extensie X komt uit, waarmee de checkout wordt beinvloed. Je upgrade, er gaat iets fout en opeens ben je druk bezig met het oplossen van een probleem, terwijl de checkout niet meer werkt. Niet upgraden is geen optie, want de security upgrade kan leiden tot gehackte klantgegevens. Maar je wilt ook geen downtime.

De oplossing had moeten zijn om de upgrade van tevoren te testen. Als je dat niet in ziet, dan neem je het ondernemen met een webwinkel niet serieus genoeg. Bovendien ben je een dief van je eigen portomonee. Het van tevoren testen van zaken kost meer tijd, maar scheelt tijd en frustratie op de langere termijn.

Automated testing

In plaats van dat je handmatig gaat testen, kan je dit ook automatiseren. Daarvoor bestaan programmeurs. Tests kunnen direct gerelateerd zijn aan code (unit tests, integratie tests) of de applicatie als geheel (functional tests).

Maar je kan ook simpelweg een screenshot maken van een pagina, daarna een upgrade door te voeren en dan nog een screenshot maken, om dan de screenshots met elkaar te vergelijken om te zien of na de upgrade de pagina nog steeds hetzelfde is. Dat is ook automated testing.

Een avond over end-to-end

De term end-to-end wordt verschillend geinterpreteerd, maar ik zie het zelf altijd als een test waarmee je controleert of bepaalde stappen die de klant zou nemen nog steeds naar behoren werken. Er zijn veel verschillende tools hiervoor - Codeception & Cypress zijn de bekendste - die allemaal hun eigen handigheden hebben.

Op donderdag 14 februari duiken we tijdens een MUG (Magento User Group) bij MaxServe op verschillende van deze tools en het nut ervan.

Gratis deelnemen kan door je aan te melden via meetup.com/Magento-User-Group-Noord-Brabant/events/255740715

Geschreven door Jisse Reitsma op 10 februari 2019

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!