26 december 2018
Eerst Reacticon en nu meteen weer MageTestFest
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Binnen anderhalf jaar twee keer Reacticon en twee keer MageTestFest

Sommige mensen kunnen nooit stil zitten. Misschien hoor ik wel bij die mensen. Maar ik geloof vooral dat je energie kan krijgen van goed bezig blijven. In het jaar 2018 organiseerde ik samen met de rest van het Yireo team tot 2 keer toe een congres genaamd Reacticon. Eind 2017 vond de eerste MageTestFest plaats. En nu wordt begin maart 2019 de tweede MageTestFest georganiseerd in Florence (Italie), waardoor het totaal congressen neer komt op vier in anderhalf jaar tijd - reken je de twee Magento 2 Seminars van 2016 mee, dan is dat zes in 2,5 jaar tijd. Watskeburt?

Yireo duikt op conferences ...

Toen in december 2015 Magento 2 werd uitgebracht, heeft Yireo besloten om sterk op dit nieuwe platform te focussen - niet door webshops te bouwen, maar juist door de webontwikkelaars zelf te ondersteunen met training en extensies.

Maar omdat er tussen december 2015 en mei 2016 (de tijd van MeetMagento Nederland) geen enkel event rondom de release van Magento 2 werd georganiseerd, kwamen we op de proppen met een Magento 2 Seminar in januari 2016. Dit was een succes met 200 mensen waardoor we ditzelfde succes meteen in oktober van datzelfde jaar herhaalden. We hadden de smaak te pakken.

... maar dan voor developers

De Magento 2 Seminars waren een succes, maar richtten zich toch ook een publiek (managers, webwinkeliers) waar Yireo minder belang in had gekregen. Eind 2017 organiseerden we daarom MageTestFest in Amersfoort: Een eigenwijs developer-only congres met een sterke focus op 1 enkel onderwerp - testing. Dit sloeg aan. Er kwamen in totaal 185 developers vanuit de hele wereld naar Amersfoort toe om vier dagen lang kennis bij te spijkeren rondom testing.

En toen kwam PWA

MageTestFest 1 was opnieuw een succes maar hakte er in qua energie: Het is enorm vermoeiend om een congres in elkaar te zetten - een enkele dag is al een klus, maar MageTestFest besloeg meteen vier dagen. Maar het was de moeite waard. Bovendien was er een enorme meerwaarde voor de community: Magento 2 is complexer dan M1 qua architectuur, maar het schrijven van tests is makkkelijker geworden - maar dan moet dat we uitgelegd worden.

Het organiseren van een congres rondom een specifieke developers behoefte was een perfecte niche voor Yireo. En toen kwam er een onderwerp om de hoek kijken: PWA. Dit jaar vonden Reacticon 1 en 2 als gevolg van deze nieuwe ontwikkeling plaats. Het vormde een platform voor discussie en innoviteit met partner-bedrijven als Magento, Google, Blackfire, Deity en Vue Storefront. PWA is da bomb. En het zal nog steeds in 2019 een belangrijke rol krijgen. Misschien dat dus wel vraagt om een Reacticon v3.

En nu nog eens MageTestFest versie 2

Maar eerst was het tijd om opnieuw testing onder de aandacht te brengen. Yireo is als extensie provider afgelopen jaar heel actief geweest met ExtDN - een initiatief van Magento extensie ontwikkelaars om de kwaliteit van extensies omhoog te krikken. Daarmee wordt er samen gewerkt met Magento zelf (Community Engineering, Marketplace, losse werkgroepen) en daaruit rolde weer dat er betere tools moesten komen om die kwaliteit te garanderen.

Tests zijn daar onmisbaar in. Het Magento Functional Testing Framework is nu klaar en verdient een enorme focus vanuit de community. Daarnaast zijn frontend frameworks (Vue, React) populair geworden, maar hoe test je daar weer mee? De technologie dendert verder, dus het was belangrijk om MageTestFest een tweede keer te organiseren.

MageTestFest 2 is een feit: Begin maart 2019 in Florence

Het is een feit: MageTestFest 2 vindt plaats van 5 tot 8 maart 2019 in Florence, Toscane. Het event bevat dagen met workshops, een cool main event op een onwijse coole locatie en een hackathon op dag 4.

Misschien lag Amersfoort (MTFv1) om de hoek voor veel Nederlandse bedrijven, Florence is natuurlijk een stukje verder. Alhoewel, het is ook weer niet een ramp: Binnen een uurtje vlieg je naar Florence toe en van deur tot deur ben je waarschijnlijk 4-5 uur onderweg - niet veel moeite om een congres van 4 dagen bij te wonen waarin developers worden gedreven tot het schrijven van betere code (managers: minder tijd, dus meer geld).

Wij zijn er klaar voor!

Wij hebben er zin in. De locaties voor workshops, hackathon en congresdag zijn definitief geboekt, de eerste tickets zijn verkocht, sponsorships komen binnen (met Blackfire als de eerste gouden sponsor, wat we zelf heel heel tof vinden). MageTestFest 2 wordt een succes!

En des te belangrijker, met de hulp van iedereen wordt dit nerd-event ook bepalend voor de Magento code van komende jaren. Want het aanwezig zijn van goede tests maakt de code robuuster, minder bugs leidt tot meer happiness. Hopelijk ben je er ook bij om mee te groeien in dit proces!

Geschreven door Jisse Reitsma op 26 december 2018

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!