23 september 2018
Een volle MUG Waalwijk
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Vue Storefront blijkt veel interesse te wekken

Afgelopen donderdag 20 september 2018 vond er een Magento User Group (MUG) in Waalwijk plaats met als onderwerp Vue Storefront. En het was een volle bak: 59 deelnemers. En dat toont aan dat PWA in het algemeen, Vue Storefront specifiek, onwijs populair is.

Te gast bij MaxServ

Dit was inmiddels de derde MUG die in Waalwijk werd georganiseerd. In samenwerking met MaxServ, een leuke club die Magento shops bouwt maar ook een eigen Typo3 integratie met Magento aanbiedt onder de noemer MATE. En die samenwerking loont: De eerste MUG was meteen een succes met een focus op CMS tools zoals MATE, Yoast SEO en BlueFoot. De tweede MUG denderde voort met PWA Studio.

Filip en GetNoticed

En de derde MUG is nu de grootste ooit gebleken: Het onderwerp Vue Storefront sloeg aan. Zeker ook omdat een van de core developers - Filip Rakowski - remote inbelde om uitleg te geven over de nieuwste features.

Na een pauze werd er ook een presentatie gegeven door het team van Get.Noticed dat ook een officiele Vue Storefront partner is. Het was een nuttige talk die vooral praktische zaken toelichtte. En het was vooral leuk om een discussie te zien tussen o.a. Get.Noticed, Vendic (een andere Vue Storefront partner die ook in de zaal zat) en het overige publiek.

Snelle uitleg over Vue Storefront

Voor diegenen die Vue Storefront nog niet kennen: Het is een oplossing van het Poolse bedrijf Divante maar volledig open source aangeboden aan de community.

En met de oplossing kan je een PWA (Progressive Web App) bouwen, waarmee een website (lees: Magento webshop) uitgerust kan worden met app-achtige features zoals offline, push notifications en vooral ook een enorme snelheid.

Complete stack

De oplossing van Vue Storefront is niet een pure PWA-oplossing (waarbij je je ook moet bedenken dat PWA eigenlijk gewoon een verzamelnaam is voor verschillende features). Vue Storefront is een complete stack, waarbij de Magento webshop wordt gebouwd in VueJS, maar data aangeleverd krijgt via een NodeJS + ElasticSearch tussenlaag.

Hierdoor krijg je veel snelheidswinst. Bovendien zou de stack ook in de toekomst aan andere e-commerce platforms gekoppeld kunnen worden, zodat je niet keihard vast zit aan Magento zelf. Ter info, Deity biedt ook zo'n stack aan, maar dan met een PWA gebouwd in ReactJS. Het zijn mooie interessante oplossingen, die veel voordelen bieden.

We willen meer: Reacticon

Het leuke van deze MUG was dat het voor onszelf aanvoelde als opwarmertje: Over slechts 10 dagen breekt Reacticon los, een congres puur gericht op PWA en gerelateerde zaken. En tijdens dat congres zullen Filip en de verschillende Vue Storefrontend partners ook weer aanwezig zijn. En Reacticon wordt een onwijs success: Er zijn nu al 150 deelnemers en we verwachten dat dat aantal nog stijgt in de laatste dagen.

Ben je een developer en wil je meer weten over PWA, met vooral ook een eerlijke vergelijking? Dan kan je Reacticon niet missen.

Volgende MUG: Extensies

De volgende MUG is al weer gepland: Op 01 november gaat uitvoerig in op extensies. Niet een vergelijking van wie welke extensie leuk vindt. Nee, juist een in-depth bespreking van wat qualiteit van extensies met zich mee brengt: Hierbij komen geavanceerde developer concepten voorbij zoals hoe je op correcte wijze semantic versioning moet toepassen bij composer upgrades, maar ook Composition-over-Inheritance, de nieuwere Magento 2.2/2.3 technieken, een vleugje PWA en nog veel meer. En ik vertel wat over ExtDN.

Als je bezig bent met het bouwen van extensies, of als je extensies wilt gebruiken maar ook wilt weten hoe ze tot stand komen, dan is deze volgende MUG zeker de moeite waard. Schrijf je daarom snel in. Want als we het success van de afgelopen MUG evenaren, dan passen er geen stoelen meer bij.

Links

Geschreven door Jisse Reitsma op 23 september 2018

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!