20 juli 2017
Headless met Hatimeria
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Een headless Magento 2 tijdens MUG Waalwijk in augustus 2017

Magento 2 is al een stuk stabieler dan eerst en velen besluiten daarom dat nu de tijd rijp is om over te stappen. Maar het betekent niet dat er niets meer gebeurt in Magento land. Integendeel. Op de roadmap van Magento is een feature "PWA" verschenen, wat een enorme impact op de toekomst van Magento gaat hebben.

PW... wat?

PWA staat voor Progressive Web Apps. Deze blog is niet bedoeld om helemaal uit de doeken te doen wat dat is. Maar om het in een notendop samen te vatten: In plaats van de webpagina wordt opgebouwd uit een HTML document met wat JavaScript, wordt de webpagina opgebouwd uit een JavaScript applicatie met wat HTML.

Dit heeft een grote impact op de hele architectuur van JavaScript en frontending in Magento. Dus zeker een goede reden om hier in te duiken.

Headless ...?

Terwijl Magento deze beweging maakt, is er vanuit de community al veel eerder een parallele beweging geweest: Headless. Headless wil zeggen dat Magento niet meer zelf de hele frontend genereert. Dat laat je juist over aan een andere tool zoals AngularJS of Laravel (om maar wat te nemen).

En de content die je nodig hebt voor de echte e-commerce functionaliteit (catalogus, winkelwagen, checkout) bouw je zelf in JavaScript, met AJAX calls om de data met Magento te synchroniseren.

Headless is hot

Voor developers die een beetje bij blijven met Magento is headless enorm belangrijk: Het is niet alleen een gave oplossing. Het is ook nog eens een oplossing die potentie heeft - gekeken naar de plannen van Magento met betrekking tot PWA.

Meet Hatimeria

In de community zijn verschillende concepten al gelanceerd. Maar een tijdje geleden verscheen een uitgebreide blog van www.marketingfacts.nl geschreven door Jamie Maria Schouren van het Poolse bedrijf Hatimeria waarin Jamie Maria uit de doeken deed hoe haar bedrijf een Magento shop TheRake.com bouwde op basis van een headless architectuur.

Extra gaaf is het dat Hatimeria voor een aanpak koos die ReactJS qua frontend combineert met NodeJS qua backend server, waarbij NodeJS vervolgens weer connect naar Magento 2 voor de nodige data. Gaaf omdat precies deze architectuur ook in het hoofd zit van een aantal Magento core ontwikkelaars. Nuff said.

MUG Waalwijk op 24 augustus

De bovengenoemde blog is al interessant om te lezen. Maar nog leuker is het natuurlijk om Hatimeria te ondervragen over hun bevindingen in real-life. Op 24 augustus 2017 organiseert MaxServ (samen met Yireo plus nog eens 3 andere bedrijven) een Magento gebruikersgroep rondom content.

En Hatimeria zal een presentatie geven over hun headless opzet. Ben je geinteresseerd in headless? Heb je bijgehouden wat Sander Mangel, Riccardo Tempesta en anderen uitspoken? Dan is deze meetup zeker ook een aanrader!

Schrijf je voor 24 augustus in

Kan je komen? Meld je dan even aan op meetup. Wij hebben er in ieder geval zin in!

https://www.meetup.com/Magento-User-Group-Noord-Brabant/events/241355604/

Geschreven door Jisse Reitsma op 20 juli 2017

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!