9 juli 2017
Magento gebruikers groepen
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Een overzicht van de populariteit van Magento gebruikersgroepen in Nederland

Het is erg leuk om te zien hoe populair Magento is in Nederland vergeleken met andere landen. En hoe actief de Nederlandse community is.

Daarbij spelen gebruikersgroepen een belangrijke rol. Voor de nieuwkomers (en ook de oudgedienden) een overzicht van wat een gebruikersgroep een gebruikersgroep maakt. Plus de agenda.

Historie van een community

Dutchento werd ergens begin 2008 opgericht - grofweg een jaar na het uitkomen van Magento 1.0 in een markt waar een enorme enthousiasme voor een professioneel open source e-commerce systeem.

Magento groeide enorm in populariteit en daarin vervulde Dutchento een rol om de Nederlandse markt aan te spreken, maar vooral ook als aanspreekpunt te dienen voor Magento wereldwijd. Dutchento groeide in die eerste jaren flink qua naam, ook al waren er ook een paar andere initiatieven die probeerden de term "community" naar zich toe te trekken.

Eerste gebruikersgroepen

In die eerste jaren (2009-2010) heb ik zelf ook aan de basis gestaan de Magento gebruikersgroep Amsterdam, waarna ik rond 2011 begon met het organiseren van een Magento gebruikersgroep Den Bosch.

Tergelijkertijd organiseerde Dutchento de eerste nationale MeetMagento bijeenkomst (2009), wat daarna uitgroeide tot HET Magento event in Nederland en een blauwdruk voor vele MeetMagento events in het buitenland.

Nog meer events!

In de laatste jaren zijn er alleen maar meer gebruikersgroepen (MUGs, Magento User Groups) bijgekomen. En er zijn meer andersoortige events georganiseerd. Yireo stond in 2016 op om twee keer een Magento 2 Seminar te organiseren.

En Dutchento organiseerde vorig jaar ook voor de eerste keer een MageUnconference in Utrecht (en dit jaar weer!!!). Bovendien komt Yireo dit jaar ook nog met een groots developer event MageTestFest. En er wordt gesproken over een MageTitans Nederland ...

Te veel events?

Er is sprake van een explosie van events. Sommigen vertalen dit negatief dat er teveel events zijn. Je kan het ook anders bekijken: Klaarblijkelijk is de Nederlandse community zodanig actief dat er ruimte is voor zoveel events. En Magento is zeker wel een platform dat die aandacht verdiend!

En dan gebruikersgroepen

Gebruikersgroepen worden momenteel door het hele land heen georganiseerd (zie daarvoor ook de agenda hieronder) en vooral op heel veel verschillende manieren:

In Rotterdam wordt incidenteel een internationale spreker opgetrommeld (Ben), in Groningen is het vooral een samenkomen van bekenden, in Amsterdam is er vaak een soort kennissessie, in Den Bosch werd eerder altijd een biertje gedronken met korte talks en discussies rondom een specifiek onderwerp.

Nieuw concept

Momenteel ben ik met heel veel verschillende partners (Buckaroo, TIG, MaxServ, We/Provide, Zeo, Experius, Primegento, Marqato) bezig om iedere keer in een andere hoek van het land hetzelfde concept uit te rollen: Een avond waarbij meerdere partijen (liefst 3 of meer) de krachten bundelen om een programma in te vullen.

En dat programma bestaat dan uit ongeveer vier onderdelen: Een introductie met nieuws update, een niet-technisch gedeelte, een technisch gedeelte en een moment voor discussie. Erg leuk hoe dit tot nog toe aan slaat: Want het concept blijkt succesvol met tussen 30 en 50 deelnemers per avond.

De missie van een MUG

Maar wat is nu een gebruikersgroep? De meningen zijn er over verdeeld. Op de ene plek draait om de social talk, op de andere talk lijkt het soms een monoloog. De een die komt voor networking, de ander komt om wat te leren. Geen MUG is hetzelfde en ik vind dat juist ook erg belangrijk.

De missie van een MUG is daarom voor mij dat het een gebruikersgroep is, opgezet door gebruikers voor gebruikers. Er zijn dan altijd wel een paar kartrekkers, maar het is juist ook bedoeld om de interactie op te zoeken.

Een goede discussie is daarom essentieel. Goede onderwerpen trekken de aandacht en maken iedereen scherp. En door met meerdere mensen de schouders er onder te zetten wordt de community in Nederland alleen maar des te groter.

Agenda

Reden genoeg om een MUG bij te wonen. De volgende MUGs staan op de agenda de komende tijd:

  • 12 juli 2017: MUG Utrecht georganiseerd door Buckaroo, Yireo en TIG
  • 24 augustus 2017: MUG Waalwijk organiseerd door MaxServ, Yoast, Hatimeria, We/Provide en Yireo
  • 12 september 2017: MUG Zwolle organiseerd door Primegento en Yireo

In oktober volgt waarschijnlijk nog een MUG Tilburg, in november een MUG Zwolle en in december een MUG Waalwijk. Stay tuned!

Nog niets gepland

Los van deze geplande meetups zijn de volgende meetups ook iets om in de gaten te houden. Ze hebben nog niets gepland, maar dat kan snel veranderen.

Met een voorwaarde

Er is dus keus genoeg. Maar er is wel 1 voorwaarde: Je moet een vrije avond opofferen. Hetgeen je ervoor terug krijgt is wel heel veel: Of je nu een webwinkelier, bouwer, designer, developer, marketeer of newbee bent - met een MUG leer je altijd iets nieuws. Het is gewoon een slimme zet om onderdeel te worden van een bruisende Magento community.

#mugmug

Nog niet overtuigd dat om eens langs te komen? Vraag me dan om een beker. Dan krijg je een #mugmug.

Geschreven door Jisse Reitsma op 9 juli 2017

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!