19 juni 2017
Presentatie bij AmsterdamPHP
Yireo Blog
Yireo in het kort:

Een presentatie bij AmsterdamPHP over Magento 2

Jaren geleden heb ik ooit tegen mezelf gezegd: "Als ik toch eens bij de AmsterdamPHP meetup zou spreken, dan ben ik al wel echt ver gekomen." Ik zat op dat moment volop in het Joomla wereldje, terwijl Magento 1 langzaam aan aan populariteit toenaam. En merkte dat mijn kennis tekort schoot. Ik begon daarom met wat Symfony, wat losse libraries, Zend Framework. Fast forward naar donderdag 15 juni 2017: Ik heb een presentatie bij AmsterdamPHP gegeven.

Op bezoek bij AmsterdamPHP

De AmsterdamPHP meetup is de langst lopende PHP meetup in Nederland. Terwijl ik zelf aan de basis heb mogen staan van verschillende Magento usergroups en Joomla usergroups in verschillende steden in Nederland (waaronder Amsterdam, Den Bosch, Nijmegen), zijn er ook veel verschillende PHP groepen. Terwijl Joomla usergroups en Magento usergroups vaak worden getypeerd door de niet-technische gebruikers (beheerders, webwinkeliers, marketeers), hebben de PHP gebruikersgroepen juist een puur technische inslag: Het draait om de taal PHP en om daarvan iets mee te krijgen, moet je programmeur zijn.

Destijds is de meetup in Amsterdam door onder andere Rafael Dohms opgestart, en nadat hij een paar keer op de radar van Joomla en Magento was verschenen, heb ik uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en mezelf aangemeld voor een Magento talk. Vorige week was het dus zo ver: Een talk bij hoster LeaseWeb met ongeveer 70 programmeurs.

Een talk over Magento 2

De talk ging over Magento 2. Allereerst een introductie over waarom zoveel mensen een hekel lijken te hebben aan Magento (complexiteit, performance), terwijl dit juist vraagt om een goede aanpak (flexibiliteit met planning, budget voor goede hosting en tuning). Daarna introduceerde ik een aantal concepten rondom Magento 2, om vervolgens met 3 uitgewerkte code voorbeelden te laten zien hoe Dependency Injection via XML geconfigureerd kan worden om bepaalde oplossingen te bieden: Use cases waarin te zien is dat Magento 2 nog steeds relatief complex in elkaar zit, maar juist wel dingen voor elkaar krijgt zonder daarvoor de core te verbouwen.

De feedback leek goed te zijn, maar ik voelde me als nog een vreemde eend in de bijt: De PHP developers waren natuurlijk kritisch tegenover Magento, omdat vanuit hun optiek Magento ook flinke nadelen kan hebben - iets waar je binnen de bubbel van Magento zelf soms over heen kijkt. Al bij al vond ik het een eer om bij AmsterdamPHP op bezoek te mogen zijn. En ik kom er zeker nog eens terug voor een biertje, wat gezelligheid en interessante talks.

Geschreven door Jisse Reitsma op 19 juni 2017

Behoefte aan een training op maat?
Dat gaat we doen!

Een training kan op maat en op locatie worden gegeven. Hierdoor weet je zeker dat de tijd optimaal wordt benut en dat de training zeker de moeite waard is. Om de training op maat te maken overleggen we eerst over de vorm en de onderwerpen. Hierna sturen we een offerte op. Zie hiervoor ook onze tarieven. Sinds 2011 hebben we al honderden bedrijven (geen grap en geen overdrijving) van een professionele opleiding voorzien. We beloven je dat het inspirerend en leerzaam is!